Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Η πραγματικότητα της ελληνικής κουλτούρας

 

Ο «Χώρος σκέψης» της Βογιατζή

undefined

Από 1 έως 12 Αυγούστου 2010, στο κτήριο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου της Ερμουπόλεως (αίθουσα «Εμμανουήλ Ροΐδη»), θα λειτουργεί η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ευαγγελίας Βογιατζή με τίτλο «Χώρος σκέψης».

Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί και θα αναφερθεί στην καλλιτέχνιδα και το έργο της, η διευθύντρια του Μουσείου της πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου Ευταξία, κα Αγλαΐα Αρχοντίδου.

Η Ευαγγελία  Βογιατζή γεννήθηκε  στο Κερατσίνι.  Το 1999 εισήχθη πρώτη στην Σχόλη Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.  Την ίδια χρονιά  μεταγράφηκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών.  Σπούδασε ζωγραφική με καθηγητές τους Δ. Μυταρά, Ζ. Αρβανίτη και Α. Χριστάκη.  Αποφοίτησε το 2004 με βαθμό άριστα. Το 2007 απόκτησε μεταπτυχιακό τίτλο από το University of East London με καθηγητές τους  Geoffrey Brunel, Alexis Harding  (John Moores 23 Prize Winner), και Grenville Davey (Turner Prize Winner 1992).  Το 2009 απέσπασε υποτροφία από το Fondation Ténot της Γαλλίας.

Την επιμέλεια της εκθέσεως έχει ο κ. Γιάννης Κ. Παπαφίγκος, ο οποίος σημειώνει: «Στην παρούσα ενότητα έργων η καλλιτέχνιδα καταθέτει την πρόταση της με ομοιογένεια και καθαρότητα. Στα πλαίσια του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, η θεματική της επικεντρώνεται πρωτίστως στην απόδοση της ανθρώπινης μορφής – ενταγμένης σε εσωτερικούς χώρους – και δευτερευόντως στην τοπιογραφία. Η προσεκτική παρατήρηση της φιγούρας αποκαλύπτει την αγωνιώδη επιθυμία του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος βιώνοντας ένα ασφυκτικό αστικό περιβάλλον, προσπαθεί να απεγκλωβιστεί, αναζητώντας κώδικες επικοινωνίας με τους συνανθρώπους του· υποδηλώνοντας παράλληλα τα οράματα και τις ανησυχίες της ζωγράφου αναφορικά με τις ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές».

Εγκαίνια: Κυριακή 1 Αυγούστου 8.30 μμ.
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 10.30 έως 14.00 και 19.00 έως 22.00.

Λεόντιος Πετμεζάς:
Απόλυτα φωβ τεχνική με ενοιακά ιδεογράμματα.
ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ
Ιστορικός ΤΈΧΝΗΣ

Λεοντιος Πετμεζάς:
Το σχέδιο και το χρώμα κυριαρχούν στη τεχνική της Ευαγγελίας Βογιατζή. Με δεξιοτεχνία η δημιουργός κατατάσσει τη γραφή της στην αναγνώριση του φαντασιακού. Παραδίδοντας μια στέρεα δομημένη, πρωτότυπη, νεωτεριστική και μεταμοντέρνα εικόνα ιστορεί συνδυασμούς με περισσή χάρη φιλτραρισμένους από αέναο φως. Η κατασκευαστική αλήθεια της συνίσταται σε στιλιστικές διαστάσεις που αποδίδουν μια ποικιλία υλικών με εφευρετικότητα. Περιγράφει συνειρμούς με αβρότητα και ιδιοσημαίνει το μύθο μέσα από το θρύλο που ιχνηλατεί τη περιδιάβαση και τη παρέμβαση. Με ακατάβλητη γοητεία αποτελεί μια περίπτωση για ενδότερη ανάλυση και ενδοσκοπική μελέτη. Ωστόσο το μεγαλείο της δυναμικότητας στις αποτυπώσεις της διαγράφεται και ενσαρκώνεται δικαιώνοντας με διακριτικότητα την πλαστικότητα στις γραμμές . Η Βογιτζή αντιμετωπίζει με διακριτικότητα την απαλότητα στη φορμαρισμένη υφή προσδίδοντας μορφική ανάπλαση. Εκείνο που γεννά εντυπώσεις και ερωτήματα στην εικαστική κατάθεση της είναι το παιχνίδισμα του φωτός και της σκιάς. Οι θαυματουργοί καρποί που αποκομίζει είναι αποτέλεσμα του τέλειου συνδυασμού μεταξύ ενός πηγαίου και αξεπέραστου ύφους. Αγγίζοντας περισπούδαστα την ουσία όσων την περιβάλλουν αντιλαμβάνεται τα δεδομένα με φωβ άποψη.
ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ
Ιστορικός Τέχνης

 http://greekculture.wordpress.com/2010/06/18/%CE%BF-%C2%AB%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%BA%CE%AD%CF%88%CE%B7%CF%82%C2%BB-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%AE/

1 σχόλιο:

  1. Εφυγε από τη ζωή η λογοτέχνιδα- Κασιαννή-Αννίτα Κουτσουβέλη.

    Η συγγραφέας Κασσιανή – Αννίτα Κουτσουβέλη γεννήθηκε στην Αθήνα. Κατάγονταν από οικογένεια οπλαρχηγών της Μάνης και από τη Ζάκυνθο. Σπούδασε με υποτροφία στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στη συνέχεια ψυχολογία στο University of Houston. Σπούδασε επίσης κλασικό τραγούδι και νέγρικο χορό.
    Στη Νέα Υόρκη συνεργάστηκε αρκετά χρόνια με το Actors Studio στη διδασκαλία θεατρικού ρεπερτορίου Αμερικανών Δραματουργών .
    Με την συγγραφή ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία και το ταλέντο της επισημάνθηκε από επιφανείς πνευματικούς ανθρώπους. Έχει γράψει δέκα ποιητικές συλλογές, δύο κινηματογραφικές ταινίες : «Το Λεωφο ρείο της Αγάπης» και «Τελευταίος Ιούλης» και δύο ποιητικά χορογράμ- ματα . Πρωταγωνίστησε στην ταινία αμερικανικής παραγωγής «Το τρα γούδι και η σιωπή» που θεωρείται από τις δεκαπέντε καλύτερες του αμε ρικανικού κινηματογράφου, σύμφωνα με τους New Υοrk Τimes και τη Variety της Ν. Υόρκης.
    Η Κουτσουβέλη είχε ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους στο μουσικό και στο δραματικό θέατρο. Εγραψε ,συνέθεσε και μελοποίησε στίχους. Στη δισκογραφία είχε ηχογραφήσει τα σιγκλ «Η Χλόη περιμένει», για το οποίο χαρακτηρίστηκε από κριτικούς σπάνια cult φυσιογνωμία, «Προτιμώ» και το CD «Γεια σου και χαρά σου φίλε».
    Στη τηλεόραση επαιξε κεντρικούς ρόλους στις σειρές: « Δικαστίνα», «Κουτσομπόλες», «Δύο ώρες μαζί» , «Μπακούρια» και σε αλλες.
    Βραβεύτηκε από διάφορους πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς.
    Ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» τη βράβευσε για το συνολικό λογοτεχνικό έργο της και σε ειδική εκδήλωση για το ποιητικό έργο «Η παλλακίδα του Διός» το 2003 το οποίο μεταφράστηκε στη Σερβική γλώσσα με τη μορφή χορο-δράματος.Το βιβλίο προλόγισε ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς.
    Το 2005 ίδρυσε το «Πολιτιστικό - Πνευματικό Κέντρο της Λακωνικής Μάνης» που στεγάζεται στο Πύργο Κουτσουβέλη στη Μάνη οπου επιμελούνταν πολιτιστικές εκδηλώσεις και αφιερώματα σε Ελληνες και Διεθνείς δημιουργούς. Υπό έκδοση είναι το τελευταίο ποιητικό- θεατρικό δρώμενο της «Σωκράτης».
    Ασχολούνταν για πολλά χρόνια με το συνδικαλισμό,τη πολιτική δράση και τα δικαιώματα των λογοτεχνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή